Tisztelt Szülők, Tanulók!

A 2018/2019-es tanév ünnepélyes megnyitója augusztus 31-én (péntek) 17.15 órakor lesz az iskola udvarán. (Felsőcsatár, Petőfi S. u. 29.)

Tankönyvosztásra a tanévnyitó ünnepély után 18 órakor kerül sor.

Szeretettel várjuk diákjainkat, szülőket, hozzátartozókat!

Szegleti Veronika sk.

intézményvezető

 

Tisztel Lakosság!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Emberi Erőforrások Minisztériuma Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkára Magyarország egész területére II. fokú hőségriasztást adott ki a 2018. augusztus 21-én 00 órától - 2018. augusztus23-án 24 óráig terjedő időszakra.


logo%20copy

Tanácsok hőségriasztás idejére

Hasznos öltözködési, étkezési, közlekedési, utazási, strandolási tanácsok a hőségriasztás idejére.

Általános tudnivalók


 • Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában!

 • Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is! Alkalmazzunk mentolos törlőkendőt arcunk, karjaink felfrissítésére!

 • Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást!

 • Lehetőleg éjjel szellőztessünk!

 • Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!

 • Ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak!

 • Korlátozza a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig)! Árnyékos helyen próbáljon pihenni napközben! Ha túl sokáig tartózkodott szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezet lehűl, és ismét visszatérhet a kánikulába!

 • Csökkentse a fizikai munkavégzést! Ne ilyenkor végezze a nagytakarítást, ablakmosást! Csak az esti órákban kezdje el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!

 • A hajzuhataggal rendelkezők fonják varkocsba a hajukat, vagy kreáljanak kontyot belőle. Így nem fog beizzadni, s a hát is szellőzhet!

 • Fagyizáskor lehetőleg a gyümölcsfagyikat válasszuk (citrom). Fanyar, savanykás ízük kellemesen hűsítő hatású, nem is szólva az egészségügyi előnyökről!

Étkezési tanácsok


 • Kánikulában számolnunk kell azzal, hogy az izzadsággal és párolgással leadott folyadékveszteség jelentősen megnő. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fokozott folyadékveszteség mellett fokozott sóveszteség is jelentkezik. Verejtékezéssel átlagosan 0,15-0,20%-os sótartalom veszteséggel számolhatunk.

 • Ebben az esetben jelentős szerepet töltenek be a megfelelő ásványianyag-tartalommal rendelkező folyadékok, hiszen nemcsak a nátriumtartalmat kell pótolni, hanem a káliumot, magnéziumot és kalciumot is.

 • Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz - ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől!

 • Étrendünk legyen pároláson alapuló, zöldségfélékben és gyümölcsökben gazdag (kerüljük a „magyarosan” fűszeres nehéz húsételeket!).

 • A forró napokon még most is kedvenc a behűtött görögdinnye, amely jól oltja a szomjat is, hisz 85-90 százalékban vízből áll.

 • Fogyasszunk főétkezésként is salátaféléket! Emésztésük nem veszi igénybe túlságosan a szervezetünket, ezenkívül tartalmazzák az immunrendszerünk erősítéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat!


Öltözködési tanácsok

 • Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk forró napokon! A nagy melegben - átmenetileg - felejtsük el a szűk topokat, nadrágokat, szoknyákat. Hordjunk inkább laza, könnyű lenvászonból készült felsőrészeket, bő szárú nadrágokat, szellős blúzokat!

 • Idősek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt!

 • Mezítláb cipőben járni kényelmes, de a lábunk gyorsan megizzadhat. Helyezzünk a cipőbe frottírból készült talpbetétet!

 • Aki hajlamos a verejtékezésre, az viseljen nagy keretű napszemüveget (még ha nem is divatos!), amelynek kerete nem tapad szorosan az arcához!

Tanácsok kisgyermekes családok részére

Csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk! A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után!

 • Sose hagyjunk gyermeket zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt is 50-60°C-ra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne lévők hősokkot kapnak!


Orvosi tanácsok


Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, ami hőgutát okozhat. Ez igen komoly állapot, károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet.

 

A hőguta tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudatvesztés. Ha valakinél a fentieket tapasztaljuk, hívjuk a mentőket. Addig is, míg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése. Vigyük árnyékba, permetezzünk rá hideg vizet, vagy mossuk le hideg vízzel, esetleg hideg vizes kádba ültessük. Ha a levegő páratartalma nem túl magas, a beteget nedves lepedőbe is csavarhatjuk, miközben legyezzük.

  

Tanácsok a hőguta megelőzésére:

 

A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védje magát! Fényvédő krémmel naponta többször is kenje be a bőrét.

Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot a forró napokon, azaz a szokásosnál egy literrel többet!


Utazási, közlekedési tanácsok

 • Kánikulában is közlekedni kell, de nem mindegy, hogy hogyan. A hirtelen jött meleg érezteti hatását a közlekedésben is. Gyakran érezzük, hogy kicsit fáradtabbak vagyunk, sokan nem számolnak azzal, főleg az idősek, hogy a nagy meleg, még az egészséges szervezetet is megviseli, nemhogy a fáradtat, kimerültet. Az emberek a hétvége jó idejét kihasználva autóba ülnek, és a városokon kívül, túrázni, ill. strandolni indulnak.

 • A fúvott gumiabronccsal rendelkező járművek (gépjárművek, kerékpár) esetében a járművezetők a nyári időszakban, a nagy meleg miatt gyakrabban ellenőrizzék járműveik kerekének a légnyomását.

 • A hosszabb útra indulunk a gépkocsiban utazók részére vigyünk - ha lehet hűtő táskában - megfelelő mennyiségű folyadékot.

 • A szeszesital fogyasztása a nyári melegben a vezetési képességet még súlyosabban rontja.

 • A nagy kánikula a járművezetők szervezetét is nagyon megterheli, a reflexek tompulnak, a vezetők még inkább türelmetlenebbek, indulatosak,

 • A nyári időszakban meglévő jó útviszonyok ellenére is mindenhol tartsa be az adott útra megengedett legnagyobb haladási sebességet.

 • Ha hosszabb utat kell megtenni, érdemes két-három óránként, vagy szükség szerint pihenőt tervezni és tartani.


Tanácsok strandoláshoz

 • A kánikula a vízparton, illetve a vízben viselhető el leginkább, azonban ez felelőtlen és meggondolatlan viselkedéssel veszélyessé is válhat!

 • Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!

 • Szeszesital, vagy egyéb bódító hatású szer által befolyásolt állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!

 • Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha nem menjen a vízbe!

 • Szív és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!

 • Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac), azon lehetőleg ne aludjon el!

 

A FIATALOK VÁLLALKOZÁSI LEHETŐSÉGEI
AZ EU-BAN

BEVEZETÉS

 

A felnőtté válásuk felé vezető útjuk során a fiatalok különböző kihívásokkal néznek szembe, de nincs nagyobb annál, mint az, hogy megfelelő munkát találjanak. A vállalkozóságot a fiatalok munkanélküliségének egyik lehetséges megoldásának tekintik. A döntés, hogy valaki vállalkozó lesz, határozottan vélelmezi azt, hogy az egyének gazdasági önellátó képessége kitart a munkaképes életkor teljes egésze alatt, illetve, hogy az hozzájárul majd a gazdaságban az üzleti tevékenységnek nemcsak a mennyiségi, hanem a minőségi tekintetében való fejlődéséhez. A vállalkozói készségek kialakításának célja mind a formális, mind pedig a nem formális oktatásban az, hogy elősegítse a fiatalok kreativitását és innovációját, s azon képességüket, hogy felismerjék és valóra váltsák az ötleteket. A fiatalok azonban olyan természetes akadályokba ütköznek az üzleti tevékenységek folytatása során, mint a korlátozott pénzügyi, humán, vagy társadalmi tőke.

 

E cikk “A Fiatalok Vállalkozói Készségeinek Innovatív Fejlesztése” projekt (INDESK projekt) keretében kidolgozott, és az Erasmus+ program támogatásával megvalósított átfogó tanulmány kivonata. A teljes tanulmány áttekintést ad a partnerországokban és uniós szinten a fiatalok körében a vállalkozóság fejlesztését célzó jó gyakorlatokról, projektekről, programokról és irányelvekről. E rövid változat összefoglalja annak fő pontjait, és előterjeszti azt, hogy mi az, ami működik a fiatalok vállalkozási lehetőségeinek támogatásával kapcsolatban.

 

FIATALOK A MUNKAERŐPIACON AZ EU-BAN

 

A fiatalokat a munkaerőpiacon a hátrányos helyzetű csoportok közé sorolják, és az Európai Unió tevékenységének középpontjában állnak. E cikkben “fiatalok” alatt értünk minden 15-29 év közötti személyt. 2017-ben az EUROSTAT felmérése szerint a fiatalok aránya a teljes népességben 17,2 % volt. 6.398.100-an voltak fiatal munkanélküliek, amely 13,2 %-os munkanélküliségi szintnek felel meg. A fiatalok 4,2 %-a tartósan munkanélküli. A fiatalok munkanélküliségi rátája 7,5 %. 32,5 %-ukat határozott idejű szerződéssel foglalkoztatják. Ami a mi szempontunkból érdekes az, hogy 2.604.900 önfoglalkoztatott fiatal van[1].

Ha Európa egészét nézzük, a fiatalok munkanélküliségi rátája csaknem 19%. Sok eltérés van a fiatalok munkanélkülisége terén az EU különböző tagállamaiban. Spanyolországban és Görögországban például szinte minden második fiatal munkanélküli, nem folytat tanulmányokat, és nem vesz részt gyakornoki képzésben. Ennek eredménye a magas költségek. Németországban a munkanélküliségi ráta ugyanebben a célcsoportban csupán 7%. [2]

A tagállamok kormányai, sőt Európa által kidolgozott tevékenységek ellenére, még mindig nagyon nehéz a fiataloknak jó helyet találniuk a munkaerőpiacon. Bármily motivált is az ifjúság, jelen pillanatban nincs elegendő munkahely számukra.

 

A FIATALOK MUNKAERŐPIACI INTEGRÁCIÓJÁNAK TÁMOGATÁSÁT CÉLZÓ EURÓPAI SZINTŰ STRATÉGIÁK ÉS INTÉZKEDÉSEK

 

A ifjúság munkanélküliségének megoldása, valamint a fiatal nemzedék vállalkozói szellemiségének felkeltése érdekében az EU számos alapvető intézkedést és kiemelt kezdeményezést dolgozott ki, amelyek közvetlenül a fiatalok vállalkozóságához kapcsolódnak. Az alábbi kezdeményezések a kiemelt programok és stratégiák közé tartoznak.

 

Ifjúsági garancia[3]

 

Az Európai Ifjúsági Garancia az uniós tagállamok kötelezettségvállalása, hogy minden 25 év alatti fiatal számára jó minőségű tanulóidőt, gyakornoki időt, valamint a képességeikhez és a tapasztalataikhoz igazított folyamatos oktatást vagy foglalkoztatást biztosítsanak, a munkanélkülivé válásuktól, vagy az oktatásból való kilépésüktől számított négy hónapon belül. 2014 januárja óta 16 millió fiatal lépett be az Ifjúsági Garancia rendszereibe, s közülük 10 millió fogadott el egy ajánlatot, amelyeknek a többsége állásajánlat volt. Azon fiatalok mintegy kétharmada, akik 2015-ben kiléptek az Ifjúsági Garanciából, foglalkoztatási, oktatási, hallgatói vagy gyakornoki [4] ajánlatot fogadtak el.

 

Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés[5]

 

Az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés (IFK) az egyik fő uniós pénzügyi forrás az Ifjúsági Garancia rendszerek megvalósításának támogatására. A kezdeményezést 2012-ben azzal a céllal hívták életre, hogy támogatást nyújtson azoknak a fiataloknak, akik azokban a régiókban élnek, ahol az ifjúság körében a munkanélküliség 2012-ben magasabb volt, mint 25%. 2017-ben a kezdeményezést kiterjesztették azokra a térségekre, ahol 2016-ban a fiatalok munkanélkülisége 25%-nál magasabb volt.

 

Az IFK kizárólag azokat a fiatalokat támogatja, akik sem oktatásban, sem képzésben, sem fogalkoztatásban nem vesznek részt (NEET), közéjük tartoznak a tartósan munkanélküliek és azok, akiket nem regisztráltak álláskeresőkként. Ez biztosítja azt, hogy Európa azon részein, ahol a problémák a legsúlyosabbak, ott a fiatalok célzott támogatást kaphassanak. Az IFK által folyósított juttatásokat jellemzően:

           - gyakornokságra

           - tanulóidőre

           - munkaközvetítésre

           - képesítést adó továbbképzésre ítélik oda.

 

A Foglalkoztatás és a Szociális Innováció Európai Uniós Programja[6]

 

A Foglalkoztatás és a Szociális Innováció (EaSI) program[7] egy uniós szintű finanszírozási eszköz, amelynek célja, hogy elősegítse a magas színvonalú és fenntartható foglalkoztatást, hogy garantálja a megfelelő és méltányos szociális védelmet, hogy harcoljon a társadalmi kirekesztés ellen, valamint, hogy javítsa a munkakörülményeket. Az EaSI-t közvetlenül az Európai Bizottság irányítja. A program három, 2007 és 2013 között külön-külön megvalósított uniós programot egyesít: a PROGRESS-t, az EURES-t, valamint a Progress Microfinance-t.

 

Ezek a programok alkotják az EaSI három tengelyét. A harmadik tengelynek, a Mikrofinanszírozás és a Szociális Vállalkozóságnak, amely közvetlenül kapcsolódik a vállalkozósághoz, három konkrét célkitűzése van:

           - Bővítse azon kiszolgáltatott helyzetű csoportok számára a mikrofinanszírozáshoz való

             hozzájutás és annak rendelkezésre állásának lehetőségét, akik saját vállalkozást, vagy

               mikrovállalkozást akarnak indítani

           - Fejlessze a mikrohitel-szolgáltatók intézményi kapacitását

           - Támogassa a szociális vállalkozások fejlődését oly módon, hogy elősegíti azok pénzhez

               való hozzájutását.

 

A Vállalkozás 2020 Cselekvési Terv – a vállalkozói szellemiség újraélesztése Európában[8]

 

A Bizottság által előterjesztett Vállalkozás 2020 Cselekvési Terv egy olyan akcióterv, amelynek célja, hogy felszabadítsa Európa vállalkozói potenciálját, felszámolja a jelenlegi akadályokat és forradalmasítsa a vállalkozóság kultúráját az EU-ban. Célja, hogy megkönnyítse az új vállalkozások megalapítását, valamint az, hogy egy sokkal támogatóbb környezetet alakítson ki a jelenlegi vállalkozók számára annak érdekében, hogy azok erősödhessenek és fejlődhessenek.

 

A Vállalkozás 2020 Cselekvési Terv három, azonnali beavatkozást igénylő területet határoz meg:

     -     a vállalkozói oktatás és képzés a fejlődés és vállalkozásalapítás támogatása céljából

     -    az adminisztrációs akadályok felszámolása és a vállalkozók támogatása a vállalkozások kritikus

           időszakaiban

-          a vállalkozóság kultúrájának újraélesztése Európában és a vállalkozók új nemzedékének kinevelése

 

A Cselekvési Tervet és annak fő akcióit a Bizottság a versenyképességi és ipari irányelv, valamint a kisvállalkozásokra vonatkozó törvény irányítási mechanizmusa segítségével ellenőrzi. Országos szinten az adott kormány által kijelölt küldött az, aki felelős a Cselekvési Terv végrehajtásának levezényléséért. A Cselekvési Tervet egy nyilvános egyeztetés előzte meg. Ezen minden állampolgár és szervezet részt vehetett.[9]

 

Erasmus Fiatal Vállalkozóknak[10]

 

Az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak egy olyan, határon átnyúló program, amely támogatja a vállalkozói és menedzsment tapasztalatok kicserélését. A tapasztalatcsere úgy valósul meg, hogy egy nemrégiben vállalkozóvá vált, vagy egy lehetséges vállalkozó egy olyan, tapasztalt vállalkozónál tartózkodik, aki egy kis,- vagy közepes vállalkozást működtet egy másik országban. Az elmúlt öt év során több mint 2500 vállalkozópár profitált a programból.

 

 

 

 

Vannak más olyan, nem uniós hálózatok és programok is, amelyek támogatják a fiatal vállalkozókat – ezek közül a Junior Achievement[11] a legkiemelkedőbbek közé tartozik. A JA Worldwide egy 123 országból álló globális hálózat, amelyben a hallgatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy vállalkozói készségeiket és ötleteiket átültessék a gyakorlatba, és elindítsák első vállalkozásukat a nemzetközi piacon.

 

AZ “AKTÍV ÖSSZETEVŐK” MEGHATÁROZÁSA EGY OLYAN RENDSZER KIALAKÍTÁSA CÉLJÁBÓL, AMELY NÖVELI A FIATALOK VÁLLALKOZÓI KEDVÉT

 

A vállalkozóságot általában a szakmai és általános iskolák tantervébe kell beépíteni. Az olyan készségeket, mint a kezdeményezési érzéket, a kreativitást és társaikat az oktatási rendszerben kell fejleszteni. Az iskoláknak erősíteniük kell kapcsolataikat a vállalkozókkal és a cégekkel. A vállalkozóságra úgy kell tekinteni, mint egy olyan transzverzális tevékenységre, amit a különböző ágazatokban támogatni kell.

 

Az érintettek számos olyan tényezőt sorolnak fel, amelyekkel a fiatalok küszködnek a vállalkozóvá válás során, valamint azt, hogy azok milyen módon javíthatók annak érdekében, hogy elősegítsék a vállalkozóságot, ezek közé tartoznak:

-          A készségalapú vállalkozói oktatás javítása

-          A vállalkozósággal kapcsolatos mentalitás/kultúra megváltoztatása

Az emberek félnek a vállalkozóságtól és inkább munkavállalók. A vállalkozóságra úgy tekintenek, mint valamire, ami túl bonyolult vagy túl kockázatos, ezért meg kell változtatni ezt a vállalkozósággal kapcsolatos felfogást annak érdekében, hogy fejlesszék azt.

-          Az, hogy jobban hozzájussanak a pénzügyi támogatáshoz

A fiataloknak nincs elég pénzük ahhoz, hogy elindítsanak egy vállalkozást és nem könnyen kapnak banki kölcsönt, javítani kell tehát a pénzügyi támogatáson, különösen a fiatalok számára

   -     Az adminisztratív terhek csökkentése

     -    A coaching szolgáltatások javítása és kiterjesztése. Ezeket a szolgáltatásokat ki kell

           terjeszteni minden szakközépiskolára, egyetemre, valamint ifjúsági egyesületre

 

Vállalkozási ismeretek oktatása

 

Ami a vállalkozási ismeretek oktatását illeti, annak segítenie kell az érintetteket abban, hogy meghatározhassák vállalkozásuk alapötletét, eldönthessék vállalkozásuk szervezeti formáját és területét, megismerhessék a legfontosabb adózási, pénzügyi és könyvelési fogalmakat, képesek legyenek arra, hogy kommunikáljanak az üzleti partnerekkel és ki tudják választani munkatársaikat. A tanfolyam elvégzése hozzá kell, hogy járuljon azoknak a vállalkozói kompetenciáknak a kialakulásához, amelyek egy vállalkozás irányításához szükségesek. A képzéseket általában moduláris formában tartják, de modern, e-learninget magában foglaló kevert tanulás keretében is megvalósíthatók.

 

A vállalkozóságot támogató alapismereteket az általános iskola felsőbb évfolyamaiban és a középfokú oktatás során kell lefektetni egy olyan átfogó kompetenciafejlesztés biztosítása által, amely képessé teszi az embereket arra, hogy elinduljanak a vállalkozóság útján. A formális oktatási rendszerek általában meglehetősen erősek a szakmai képességekhez kapcsolódó kompetenciák terén, de a személyiségjegyekhez kapcsolódó kulcskompetenciák (társas képességek, rugalmasság, kreativitás, motiváció) fejlesztését még javítani kell. Támogatni kell azonban a pedagógiai kultúra teljes átalakítását, és elő kell segíteni:

 

 

       -   a tanulóközpontú pedagógiai gyakorlatot

       -   a differenciált módszertant

     -    a személyreszabott tanulási módszereket

     -    az önszabályozó stratégiák kialakítását

    -    a változatos tanulásmenedzsment megoldásokat

     -    a kooperativ technikákat

 

 

Vállalkozói készségek

 

A sikeres vállalkozóvá válás érdekében az alábbi transzverzális kompetenciákat kell fejleszteni:

     -    A vállalkozáshoz kapcsolódó szakmai ismeretek (jogi, pénzügyi… kérdések)

     -    Kreativitás

     -    Társas képességek

     -    Kommunikációs készségek

     -    Szervezőképesség

     -    Időbeosztás

     -    Problémamegoldás

     -    Kezdeményezőkészség

     -    Az egyéni erősségek és gyengeségek ismerete

     -    Rugalmasság

     -    Motiváció

     -    Felelősség

     -    Kritikus gondolkodás

     -    Döntéshozatal

     -    Tervezés

     -    Önállóság

     -    Önhatékonyság

     -    Siker,- és kudarckezelés

     -    Kockázatkezelés

     -    Kitartás

 

A sikeres vállalkozósághoz kapcsolódó készségek fejlesztése során ajánlott középpontba helyezni és fejleszteni:

    -    Az informatikai készségeket

     -    A nyelvi készségeket

     -    A bemutatkozást / önmarketinget

     -    A pénzügyi tájékozottságot

     -    A témával kapcsolatos jártasságot is.

 

Mindezek közvetlenebb módon fejleszthetők, mint a korábban említett általános kompetenciák, mivel van egy csomó olyan kurzus, amely segíthet Önnek abban, hogy meglehetősen gyorsan fejlessze tudását és javítsa készségeit egy bizonyos területen. Másfelől viszont Önnek fokozatosan kell kihívás elé állítania önmagát és változtatnia magatartási mintáin és személyiségjegyein az úgynevezett „gyakorlat általi tanulás” folyamata során.

 

 

 

 

Az alábbiak szintén hozzájárulhatnak a fiatalok vállalkozói készségeinek fejlesztéséhez:

-          Tagság a fiatal vállalkozók szervezetében/egyesületében

-          Rövid, egyszerű és gyakorlati információk (pl. videós utasítások formájában) a vállalkozásindítás lehetőségéről, a vállalkozók felelősségeiről

-          Ingyenes képzések szervezése új vállalkozók számára az állam, az állami szervezetek és a nonprofit szervezetek együttműködésének segítségével

-          Tájékoztató szemináriumok szervezése a támogatások megszerzésének lehetőségeivel kapcsolatban

-          A vállalkozóknak a vállalkozásindításhoz kapcsolódó kötelezettségeivel és a rendelkezésükre álló támogatásokkal kapcsolatos tájékoztatásért felelős állami alkalmazottak és az állami intézmények kompetenciáinak fejlesztése (pl. kommunikációs készségek)

-          A duális oktatás rendszerének támogatása a kis,- és mikrovállalkozások számára is

 

Javaslatok a helyzet javítására a pénzügyi támogatás területén:

-          Különféle állami rendszereken keresztül kezdőtőke biztosítása a vállalkozásindításhoz

-          Az üzleti szektorra nehezedő adóterhek csökkentése

-          A jelenlegi támogatási programok adminisztratív terheinek csökkentése

 

 

FELHASZNÁLT IRODALOM:

 

Erasmus Fiatal Vállalkozóknak (2018). https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/ .

 

Európai Bizottság (2013). EaSI Az új uniós foglalkoztatási és szociálpolitikai keretprogram [online szöveg]. http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=11158&;langId=en.

 

Európai Bizottság (2013). VÁLLALKOZÓSÁG 2020 AKCIÓTERV: A vállalkozói szellemiség újraélesztése Európában [online szöveg]. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52012DC0795&from=EN.

 

Európai Bizottság (2018). EU A foglalkoztatás és a szociális innováció európai programja (EaSI) [online szöveg]. http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1081.

Európai Bizottság (2018). Vállalkozás 2020 cselekvési terv [online szöveg]. https://ec.europa.eu/growth/smes/promoting-entrepreneurship/action-plan.

 

Európai Bizottság (2018). Az Ifjúsági Garancia [online szöveg]. http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1079.

 

Európai Bizottság (2018). Az Ifjúsági Garancia az egyes országokban [online szöveg]. http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1090&;langId=en.

 

Európai Bizottság (2018). Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés (IFK) [online szöveg]. http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1176.

Eurostat (2017). Ifjúsági foglalkoztatási adatok, 2007-2016 (%) [online szöveg].

 

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Youth_unemployment_figures,_2007-2016_(%25)_T1.png.

 

Eurostat (2018). EU Dashboard [online szöveg]. http://ec.europa.eu/eurostat/web/youth/data/eu-dashboard.

 

Junior Achievement (2018). https://www.jaworldwide.org/

 [2] http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Youth_unemployment_figures,_2007-2016_(%25)_T1.png

 


TÁJÉKOZTATÓTájékoztatom Bucsu, Narda, Perenye és Sé községek Tisztelt Lakosságát, hogy 

2018. július 23. napjától 2018. augusztus 3. napjáig az ügyintézés a Séi Polgármesteri Hivatalban (9789 Sé, Szabadság u. 29.) az alábbi ügyintézési időkben lesz:


Ügyintézési idők: 

Hétfő Kedd, Szerda Péntek: 9.00-12.00-ig

Csütörtök: Nincs ügyfélfogadás


Megértésüket köszönjük!


Sé, 2018. július 12.

Tisztelettel:


/:Dr. Deák Mariann s.k.:/
jegyző


 

Tájékoztató a szelektív hulladékgyűjtésről!

Tisztelt Lakosság!

HULLADÉKGYŰJTÉSI  NAPOK

BUCSU KÖZSÉG

2018.  III. NEGYEDÉV

(2018. január 01-től érvényes)

VEGYES HULLADÉKGYŰJTÉSI NAPOK:

SZÁLLÍTÁSI NAP:

HETI  RENDSZERESSÉGGEL KEDDEN!!!

(A 06.00 óráig kihelyezett hulladékgyűjtők esetén!)

SZELEKTÍV ZSÁKOS HULLADÉKGYŰJTÉSI  NAPOK:


SZÁLLÍTÁSI NAP: NÉGYHETENTE PÉNTEK

JÚLIUS                    13.

AUGUSZTUS         10.

SZEPTEMBER        07.


Bucsu Község Önkormányzata
 
További cikkeink...

untitled

Névnap
Ma 2019. július 18., csütörtök, Frigyes napja van. Holnap Emília napja lesz.

Copyright © 2011. H&Z