Évközi 2. vasárnap
2015. január 18.

Ünnepek, emléknapok:

szombat (január 24.): Szalézi Szent Ferenc püspök és egyháztanító

1) Dozmaton szerdán szentségimádási napunk van, szentségkitétel délután 3-kor litániával, eltétel ¾ 6-kor litániával, majd szentmise.

2) A héten a keresztények egységéért imádkozunk.

3) A filmklub keretében Andrzej Wajda 2007-ben készült megrázó filmjét tekintjük meg, a Katynt, amely a túlélés drámájáról, a túlélők tragédiájáról szól. Mélyen személyes film, melynek leforgatására a rendező hosszú, reménytelennek tűnő évekig várt. 1939. szeptember 1-én Németország lerohanta Lengyelországot, majd a Ribbentrop–Molotov-paktum záradékában foglaltak alapján a Szovjetunió jogot formált az ország keleti területeinek megszállására. A két szomszéd által együttesen indított háború következtében a fiatal lengyel állam megszűnt létezni. Egyik oldalról Németország, a másikról pedig a Szovjetunió falta fel. Közvetlenül a háború kitörése után lengyel katonák és civil lakosok tízezrei menekültek Magyarországra, amely a németek neheztelése ellenére is befogadta őket. A menekültek ügyeinek intézését id. Antall József kormánybiztos irányította. 230 ezer lengyel katona került ekkor orosz hadifogságba. Közülük az oroszok 22 ezer tisztet, valamint a lengyel értelmiség legjavát, többségében tartalékos tiszteket mészároltak le a katyni erdőben létesített fogolytáborban. A kivégzéseket 1940 áprilisától kezdve hónapokon keresztül hajtották végre.  Az elhurcoltak hozzátartozói évekig nem tudták, hogy szeretteikkel mi történt. A Katynban történteket mind a Szovjetunióban, mind a kommunista Lengyelországban ki akarták törölni a köztudatból. A bűntetteket pedig a németek kegyetlen, náci politikájának állították be, meghazudtolva a történelmi igazságot. 2008-ban Oscar-díjra jelöltek a legjobb külföldi film kategóriájában.

4) A keresztény újságok befizetése aktuálissá vált. Új ember előfizetése 15.400 ft, Keresztény Élet 9.400 ft, a Martinus 2020 ft.

5) Február 14- én, szombaton – este ½ 8 -tól egyházközségi batyus bált tartunk a toronyi sportcsarnokba. A bálba a zenét Tímár János szentpéterfai lakós fogja szolgáltatni. Belépőjegy ára 2000 ft, amely nem tartalmazza a fogyasztást. Batyus bál, tehát mindenki az általa hozott süteményekből, ill. ételekből, italokból tud fogyasztani. Tombola felajánlást elfogadunk, amelyet kérünk, hogy a sekrestyébe vagy a bál helyszínére hozzatok el. A bálba jegyeket és támogató jegyeket a sekrestyében lehet vásárolni szentmisék előtt és után vagy a fogadóórában illetve mind a négy faluban az egyházközségi

6) Mivel nagyon nagy az érdeklődés a római zarándokút iránt, egy másik utat is szervezünk. Az első út időpontja, mint már hirdettem május 11 és 18 között lesz. A másik út időpontja szeptember 28 és október 5 között. Mindkét út 8 nap 7 éjszaka, mindkettő ugyanazon programokkal van, mindkettőnél ugyanott vannak a szállások, és mindkettő ugyanazon áron van illetve mindkettőnek a lelki vezetője én leszek. Jelentkezési lehetőség első alkalma mindkét útra február 21-e szombat reggel fél 9. Részletes programot, akik szeretnének azoknak tudok adni a szentmise után a sekrestyében.

 

untitled

Névnap
Ma 2019. július 19., péntek, Emília napja van. Holnap Illés napja lesz.

Copyright © 2011. H&Z